Augustus 2020 (tropische hitte in Nederland)
Mw. Y (34 jaar) is bekend met vaak optredende wondroos wegens makkelijk ontstoken raken van wonden. Ze belt met de vraag of ze haar kousen tijdens de komende warme dagen niet uit kan laten. “Helaas”, vertellen we haar, “ is het uitlaten van de kous geen goed idee.”
Bij warm weer nemen klachten bij dragers van steunkousen toe. Het probleem van warmte en warm weer is dat de vaten in het lichaam en ook in de benen juist gaan uitzetten/wijder worden. Daardoor neemt het oedeem toe. Door de aanwezigheid van oedeem neemt juist de kans op klachten en complicaties toe. Het geven van druk in combinatie met gebruik van de kuitspierpomp zorgt ervoor dat er zo min mogelijk extra vocht in het been achterblijft. De kans op complicaties, zoals oplopen van wondroos of een “open been” wordt hierdoor kleiner. Ook het ontstaan van klachten als kramp en pijn nemen af door gebruik van de therapeutisch elastische kous (TEK), juist bij warm weer.
Pff. De kous is zo warm!
Ja dat klopt, maar een been met vocht is veel warmer dan een been met een kous. Zeker als u er ook nog eens wondroos bij krijgt!
Tip: duik het water in!
Wat kunt u wel doen als u toch bij warm weer de kous “moet” dragen is in beweging blijven, terwijl u ervoor zorgt dat u het niet te warm krijgt. Zwemmen is een uitstekende oplossing hiervoor, want:
- U mag uw kous uit. Yes!
- U koelt af
- U beweegt zonder dat er extra druk op spieren of ledematen komt
Na afloop wel de huid goed droog maken en eventueel de benen hoog leggen en liefst de kous weer aandoen!
Alternatieven kunnen zijn wandelen of fietsen waarbij ook de spieren van de kuit gebruikt worden.
Andere tips
Blijf uit de zon want daardoor krijgt u het warmer. Is er geen schaduw leg dan bijvoorbeeld een wit laken over uw been. Zo krijgt u in ieder geval minder directe warmte van zonlicht op uw been.
Blijf goed drinken bij voorkeur water of (kruiden)thee. Bij warm weer is een betekent goed drinken ongeveer 2½ tot 3 liter per dag.
Tip: vul twee 1½ liter flessen aan het begin van de dag met water (zet deze op een koele plaats). Gebruik dit water om te drinken en voor het zetten van uw thee/koffie. Streven is om deze flessen aan het einde van de dag leeg te hebben. Als u iets anders drinkt kunt u een zelfde hoeveelheid water uit de fles gebruiken om uw glas te spoelen. Zo kunt u makkelijker bijhouden of u genoeg drinkt.
Gebruik een verkoelende gel als u ’s avonds u kousen uit doet. Menthol- of aloë vera gel geven verkoeling (eventueel in uw koelkast bewaren voor extra koelend effect)
Leg uw benen hoog, waardoor u de druk op de benen verminderd. Het vocht uit de benen kan zo toch afgevoerd worden.
De kous licht vochtig maken kan een oplossing zijn om de warmte te bestrijden. Maar de huid kan er ook door verweken en daardoor gevoeliger worden voor het oplopen van een wond of een infectie. Wees hier dus voorzichtig mee.
Dus ook bij warm weer de therapeutisch elastische kous doordragen om oedeem en complicaties zoveel mogelijk te voorkomen.